Stokkemarke Historie

Stokkemarke Historie, gå på opdagelsestur eller find enkelte huse/steder via kort eller link

Stokkemarke

Stokkemarke historie

Hvorfor:
Om du er turist, besøgende eller beboer, så oplev byen på en helt ny måde. Kom ind bag historiens facader, oplev huse og steders historie. I billeder, og fortalt af byens historiefortæller, Henning Rasmussen, der krydre data med egne historie.
Direkte ind på din smartphone eller tablet.

Omkring dig var over 400 km roe-bane, en smalsporet bane hvis hovedformål var det helt simple: At transportere kilotunge roer fra marken frem til saftstationer og sukkerfabrikker. Flere tusind tipvogne, først bag heste, senere lokomotiver, kørte rundt på det meste af Lolland. Et Lolland som var det absolut største og vigtigste område for udvikling af en væsenligt rå-varer i Danmark … sukker! Så når du i dag står og ser ind i gennem S.A.W.O. indkørsel, Vestre Landevej 243, og ser de store nye ladvogne der kører ud herfra – nogle stadig for at transporter roer – så ser du ind i en historie, et eventyr, der handlerede store drømme, hård arbejde, fejlslagne investeringer, økonomisk spekulation, importeret arbejdekraft, og udvandring til bl.a. Amerika. Om stormflod og massivt oversvømmede produktionsområder, ny teknologi, store dampmaskiner, nye togbaner forbi de nye virksomheder, og helt moderne smalsporet transport baner der kom helt ud til fjerne marker.

.. gå gennem byen og find historien om den mange bygninger her på disse sider. Sæt dig på ege-stammerne der ligger på “Mejeriet – byens have” · Vester Landevej 291. Så sidder du historisk i ca. 12.000 oste, på 4.300 m. ostehylder. Oste hvor en del af dem havde vundet adskillige priser. Således som der igen, få år siden, der blev udviklet oste på Knuthenlund, få kilometer fra byen. Oste der også vandt adskillige internationale priser.
Eller sæt dig ved Shelteren på Mejeriet, så er du historisk midt i mejeri-bestyrer Knud V. Knudsen private have, hvor sønnen KnudErik legede. Pluk et æble fra det gamle træ, og se så KnudEriks´s billeder fra 1950érne som viser udbygningen af andelsmejeriet, med den kæmpe tilbygning for oste produktion og lager blev til – de 4.300 meter ostehylde med plads til 12.000 oste! (følger senere) Og sådan er det alle steder, Købmandsgården, Urmagerns hus, Forsamlingtshuset, El-værket, der senere bliver Sognehus/Rådhus … historien og oplevelserne ligger lige her .

Historien er det alle steder: Købmandsgården, Urmagerns hus, Forsamlingshuset, El-værket, der senere bliver Sognehus/Rådhus … historien og oplevelserne ligger lige her .

STOKKEMARKE HISTORIE ... LIGE HER

Byvandingen på kortet starter på · Mejeriet · Vestre Landevej 291
Du har også mulighed for “at plukke” de steder, eller bygninger du vil ved at trykke på billederne længere nede, eller vælge alfabetisk liste
Ikke alle huse/steder er dog vist med selvstændig historie/billede.

Alfabetisk liste

Billede liste der følger kortet

Artikler, oplevelser og historiske beskrivelser: HENNING RASMUSSEN
Billeder: Arkiv.dk, Lønning Christoffersen, Steen Quistgaard
Opsætning og grafik: Steen Quistgaard
© Copyright og brug af billeder/tekst efter gældende lov
Scroll til toppen