Historien – bygninger og steder

Smedie (-den gamle)

Købmandsgaarden

Stokkemarke gamle smedje, Vestre Landevej 318 -320

Smedie

Disse to grunde gav plads til byens ældste smedje fra 1855.
Vestre Landevej 318 her lå værkstedet.
Vestre Landevej 320 var boligen for smedens familie og lærlinge. Som traditionen foreskrev var smedjen altid med gavlen mod gaden med en stor indgangsport.
Ved værkstedets syd væg var rejst et træskur, – beslagskuret. Det var stedet hvor skoning af arbejdshestene foregik. Især i efterårstiden, når der blev kørt sukkerroer til saftstationen på den anden side af gaden, var der stor travlhed med at lægge nye hestesko.
Inden døre var der et slidt og ujævnt jordgulv, og alt var sodet til af røg og kulstøv fra den store smedeesse.
Udenfor stod gamle plove, harver og vognhjul. Til en side var en stak af jernstænger. Smedemester Jørgen Sørensen havde 3 svende og to lærlinge.

I 1938 flyttede han smedjen over gaden, idet han købte den tidligere brugsforening (Vestre Landevej 257) og indrettede en moderne Smedje i lagerbygningen.
1939: Grunden- Vestre Landevej 318 (smedjen) blev revet ned, og erstattet af et nybygget ” sæbehus og tatol” bestyrer frk. Jensen.
Udsalget lukkede i 1971.
Grunden Vestre Landevej 320, (smedens bolig) blev købt af Svend Hansen, – i folkemunde kaldet fedevare Hansen. Han indrettede en pålægsforretning. Desuden kørte han ud i sognet med sin salgsvogn, hvori han også havde mælkevarer.

©

Artikel: Henning Rasmussen,
Akiv-foto: Arkiv.dk
Foto: Steen Quistgaard

Byen ....

Historiens enkle vej til byen Mange har levet i byen i en tid hvor byen både var en selvstændig kommune, og samtidig en vigtigt og driftig handelsby. Vores historiker, Henning Rasmussen, fortæller, krydre data og faktiske oplysninger med egne oplevelser og erindringer. Vi håber du/I - som turist på gennemrejse, ny-tilflytter eller beboer med mange år i byen, vil få et historisk perspektiv, der giver flere oplevelser og glæder ved at færdes i by og område. Disse sider er et nyt tiltag, der skal viser steder, huse og sammenhæng i byen. Se den alfabetiske gennemgang, eller se numre på oversigtkort, og find den aktuelle side via denne webside. Velkommen til by og område!

.... og Torvet

Sammenhænget mellem Torvet, Kultur-huset, (Stokkemarke gamle Skole), Kirken og Hallen er tydelig. Det er et stærkt omdrejningspunkt for byen. Derfor udgår "Spor i Landskabet" fra Torvet (folder om turene findes i de gule standere foran Kultur- huset. På Torvet foran Kirken (mod Vestre Landevej), har der tidligere været assyl/fattighus, og i mange år var det blot et lille grønt område. En (område-) fornyelse i 2011, giver nu rum til sammenhæng og - også for dig/jer - en mulighed for stille og roligt at nyde området fra de opstillede borde/bænke. Husk, der er både Brugs og Bager lige ved Torvet. Bageren er skråt til højre på Hovedgaden (Vestre Landevej) og Brugsen ligge få hundrede meter nede af Hovedvejen til venstre (> hvis du står på Torvet med (den smukke) Kirke "i ryggen").

Scroll til toppen