Historien – bygninger og steder

”Povl Ree”

Povl_Ree_1965

”Povl Ree”, Vester Landevej 257

”Povl Ree”

Fra 1899 til 1946 lå her en almindelig landsbysmedje, med bolig, værksted og beslagskur.
I 1946 købte smedemester Møller smedjen, og de gamle bygninger blev revet ned, og i stedet kom et moderne værksted. Møller begyndte en fabrikation af olietanke til private boliger, og især som jordtanke. Det viste sig at her var et stort marked.
I 1954 kom Povl Ree med i firmaet som medejer. Værkstedet blev udvidet, flere medarbejdere ansat. Og tankproduktionen blev yderligere udvidet.
I 1973 trækker smedemester Møller sig ud af selskabet, og Povl Ree A/S oprettes. I de næste 12 år udbygges virksomheden med en stor fabrikshal, og efterhånden bliver det til fabrikation af stålelementer til skibsværfter. Da virksomheden går bedst er der 50 – 60 beskæftigede og der arbejdes i 2 holds drift. Virksomheden har bl.a. egen lastbil til transport af produkterne.
I starten af 2000érne er det ståltårne til vindmøllefabrikken ”Vestas” der giver fuld beskæftigelse. En dag meddeler Vestas, at der ikke længere er brug for tårne fra Stokkemarke. Det bliver dødsstødet. Virksomheden lukker.
Bygningerne ejes nu af vognmand Ottesen. Nakskov.

©

Artikel: Henning Rasmussen,
Akiv-foto: Arkiv.dk
Foto: Steen Quistgaard

Byen ....

Historiens enkle vej til byen Mange har levet i byen i en tid hvor byen både var en selvstændig kommune, og samtidig en vigtigt og driftig handelsby. Vores historiker, Henning Rasmussen, fortæller, krydre data og faktiske oplysninger med egne oplevelser og erindringer. Vi håber du/I - som turist på gennemrejse, ny-tilflytter eller beboer med mange år i byen, vil få et historisk perspektiv, der giver flere oplevelser og glæder ved at færdes i by og område. Disse sider er et nyt tiltag, der skal viser steder, huse og sammenhæng i byen. Se den alfabetiske gennemgang, eller se numre på oversigtkort, og find den aktuelle side via denne webside. Velkommen til by og område!

.... og Torvet

Sammenhænget mellem Torvet, Kultur-huset, (Stokkemarke gamle Skole), Kirken og Hallen er tydelig. Det er et stærkt omdrejningspunkt for byen. Derfor udgår "Spor i Landskabet" fra Torvet (folder om turene findes i de gule standere foran Kultur- huset. På Torvet foran Kirken (mod Vestre Landevej), har der tidligere været assyl/fattighus, og i mange år var det blot et lille grønt område. En (område-) fornyelse i 2011, giver nu rum til sammenhæng og - også for dig/jer - en mulighed for stille og roligt at nyde området fra de opstillede borde/bænke. Husk, der er både Brugs og Bager lige ved Torvet. Bageren er skråt til højre på Hovedgaden (Vestre Landevej) og Brugsen ligge få hundrede meter nede af Hovedvejen til venstre (> hvis du står på Torvet med (den smukke) Kirke "i ryggen").

Scroll til toppen