Saftstation
Saftstationen, Vestre Landevej 247
Saftstation
I 1883 købte De Danske Sukkerfabrikker en stor grund og byggede en saftstation med forvalter og portnerbolig. Som noget nyt var det blevet interessant for landbruget at dyrke sukkerroer. Da transporten af sukkerrorene skulle foregå med hestevogn, var der en naturlig grænse for transporttid og afstand, og der blev bygget flere saftstationer på vest Lolland, også her i Stokkemarke. Om efteråret i roekampagnen – kom dyrkerne med sukkerroerne efter en nøje fastlagt køreplan. Her på saftstationen blev roerne vasket, snittet i små stykker og kogt i store beholdere, hvorved sukkersaften blev trukket ud. Sukkersaften blev gennem en rørledning pumpet til Nakskov sukkerfabrik. (I 1898 ændret til Maribo sukkerfabrik) Roesnitterne fik dyrkerne med hjem til kvægfoder, kaldet ”affald”I roekampagnen arbejdedes i døgndrift med 3 holds skift. I den periode var 90 – 100 arbejdere beskæftiget på saftstationen, da der var meget håndarbejde.
I 1959 var sidste roekampagne i Stokkemarke.
1966 – smed Urban Jensen køber grund og bygninger og opretter vognfabrikken ”Urban”. Fabriksbygningerne er nedrevet medens forvalterboligen har bevaret sit ydre. Nu hedder vognfabrikken S.A.W.O.
En historie: Saftstationens forvalter: Knuthson i folkemunde gyldenspjæt ( som – tegneseriefiguren) havde en meget lille hund. Når stuepigen gik tur med den lød det fra mændene på roevognene med høj røst: ”Bider hunden”? – ”Pas på den ikke løber fra dig”!! Anderledes spage og duknakkede blev mændene på roevognene, når mejeristen kom cyklende i sit hvide arbejdstøj, og pigerne vendte hovedet væk fra dem, for for at se efter mejeristen
Artikel: Henning Rasmussen,
Akiv-foto: Arkiv.dk
Foto: Steen Quistgaard
Byen ....
Historiens enkle vej til byen Mange har levet i byen i en tid hvor byen både var en selvstændig kommune, og samtidig en vigtigt og driftig handelsby. Vores historiker, Henning Rasmussen, fortæller, krydre data og faktiske oplysninger med egne oplevelser og erindringer. Vi håber du/I - som turist på gennemrejse, ny-tilflytter eller beboer med mange år i byen, vil få et historisk perspektiv, der giver flere oplevelser og glæder ved at færdes i by og område. Disse sider er et nyt tiltag, der skal viser steder, huse og sammenhæng i byen. Se den alfabetiske gennemgang, eller se numre på oversigtkort, og find den aktuelle side via denne webside. Velkommen til by og område!
.... og Torvet
Sammenhænget mellem Torvet, Kultur-huset, (Stokkemarke gamle Skole), Kirken og Hallen er tydelig. Det er et stærkt omdrejningspunkt for byen. Derfor udgår "Spor i Landskabet" fra Torvet (folder om turene findes i de gule standere foran Kultur- huset. På Torvet foran Kirken (mod Vestre Landevej), har der tidligere været assyl/fattighus, og i mange år var det blot et lille grønt område. En (område-) fornyelse i 2011, giver nu rum til sammenhæng og - også for dig/jer - en mulighed for stille og roligt at nyde området fra de opstillede borde/bænke. Husk, der er både Brugs og Bager lige ved Torvet. Bageren er skråt til højre på Hovedgaden (Vestre Landevej) og Brugsen ligge få hundrede meter nede af Hovedvejen til venstre (> hvis du står på Torvet med (den smukke) Kirke "i ryggen").