Historien – bygninger og steder

”Vesterport”

"Vesterport", bygningen idag

”Vesterport”, Vestre Landevej 261

”Vesterport"

En rødstensejendom, – etageejendom – skilte sig markant ud fra byens etplanshuse, – i folkemunde kaldet ”Vesterport”.
Byens eneste udlejningsejendom med udensogns ejer. I stueetagen var et lokale med indgang til gaden, som kunne bruges til frisørsalon.
En årrække barber Didriksen, og senere damefrisør Ulla Person.
I lejlighederne boede i 1930 – 50 érne 2 familier, der var kendt af de fleste.
Dels ”Jens Langkniv” ( Jens Hansen) han var hjemmeslagter. Han cyklede rundt til gårdene, og forestod slagtningerne til deres egen husholdning, der kunne tælle op til 8 -12 personer. Og dels ”Den gående vogn” (Alfred Jensen) startede med ”Jensens Lillebil” (den tids taxa). Da anden verdenskrig stoppede for benzinen, blev han i stedet tørvefabrikant. Snart var han blevet byens store tørveproducent.

Historie: Egon Jensen, ”Den gående vognmands” søn har sin egen succeshistorie. Indtil han var i 20’erne tjente han som karl på flere af byens gårde. Ved et tilfælde blev han i 1947 ansat hos byens elektriker, installatør Kok.
Egon viste et enormt naturtalent for dette fag, og på kort tid blev han en meget betroet medarbejder. F.eks. ved Mejeriets nybygning (1951-52) var det Egon som forestod det store og ansvarsfulde arbejde at opsætte de mange elektriske installationer. Han var eminent dygtig til at finde el-fejl når det var opgaven.

©

Artikel: Henning Rasmussen,
Akiv-foto: Arkiv.dk
Foto: Steen Quistgaard

Byen ....

Historiens enkle vej til byen Mange har levet i byen i en tid hvor byen både var en selvstændig kommune, og samtidig en vigtigt og driftig handelsby. Vores historiker, Henning Rasmussen, fortæller, krydre data og faktiske oplysninger med egne oplevelser og erindringer. Vi håber du/I - som turist på gennemrejse, ny-tilflytter eller beboer med mange år i byen, vil få et historisk perspektiv, der giver flere oplevelser og glæder ved at færdes i by og område. Disse sider er et nyt tiltag, der skal viser steder, huse og sammenhæng i byen. Se den alfabetiske gennemgang, eller se numre på oversigtkort, og find den aktuelle side via denne webside. Velkommen til by og område!

.... og Torvet

Sammenhænget mellem Torvet, Kultur-huset, (Stokkemarke gamle Skole), Kirken og Hallen er tydelig. Det er et stærkt omdrejningspunkt for byen. Derfor udgår "Spor i Landskabet" fra Torvet (folder om turene findes i de gule standere foran Kultur- huset. På Torvet foran Kirken (mod Vestre Landevej), har der tidligere været assyl/fattighus, og i mange år var det blot et lille grønt område. En (område-) fornyelse i 2011, giver nu rum til sammenhæng og - også for dig/jer - en mulighed for stille og roligt at nyde området fra de opstillede borde/bænke. Husk, der er både Brugs og Bager lige ved Torvet. Bageren er skråt til højre på Hovedgaden (Vestre Landevej) og Brugsen ligge få hundrede meter nede af Hovedvejen til venstre (> hvis du står på Torvet med (den smukke) Kirke "i ryggen").

Scroll til toppen