Historien – bygninger og steder

Bageri

Stokkemarke Bageri

Stokkemarke Bageri, Vestre Landevej 276

Bageri

Stokkemarke Bageri 
1903
åbner det første bageri i Stokkemarke!I
1913 bygges der til, og bageriet får den nuværende facade.
I 1925 køber bagermester Aage Winther bageriet og er ejer indtil 1967. I den periode sker en ombygning af butikken, og i et tilstødende lokale indrettes et konditori med plads til 15 -20 gæster. Bager Winther har desuden 2 salgsvogne med brød kørende ude i sognet.
(Brødkuske: Solmann Rasmussen og Povl Rasmussen).
I bageriet er: 2 svende + lærling, dame i butik og konditori og kokkepige. En kort periode havde bager Winther også brødudsalg i Solmann Rasmussens ejendom (Brandsmosevej 1). I 1950érne ophører salgsvognene.
1967 køber bagermester Thomsen forretningen og konditorriet.
1978 er det bagermester Marianne Pedersen og Ole Pedersen som fortsætter bageriet. Bageriet er fortsat i drift, som et af de få landsbybagerier, der har formået at eksistere. Bagermester Anja og Tim Siegvardsen.

Historie: Brødkusk Solmann Rasmussens brødvogn havde forspændt 2 heste, og kørte fra gård til gård, og fra landsby til landsby. Han blev nærmest en legende. I de tider var konkurencen hård fra såvel Kældernæs Bageri (bager Blak) og Tjennemarke bageri ( købmand V. A. Andersen ).

©

Artikel: Henning Rasmussen
Arkiv: Arkiv.dk
Foto: Steen Quistgaard

Byen ....

Historiens enkle vej til byen Mange har levet i byen i en tid hvor byen både var en selvstændig kommune, og samtidig en vigtigt og driftig handelsby. Vores historiker, Henning Rasmussen, fortæller, krydre data og faktiske oplysninger med egne oplevelser og erindringer. Vi håber du/I - som turist på gennemrejse, ny-tilflytter eller beboer med mange år i byen, vil få et historisk perspektiv, der giver flere oplevelser og glæder ved at færdes i by og område. Disse sider er et nyt tiltag, der skal viser steder, huse og sammenhæng i byen. Se den alfabetiske gennemgang, eller se numre på oversigtkort, og find den aktuelle side via denne webside. Velkommen til by og område!

.... og Torvet

Sammenhænget mellem Torvet, Kultur-huset, (Stokkemarke gamle Skole), Kirken og Hallen er tydelig. Det er et stærkt omdrejningspunkt for byen. Derfor udgår "Spor i Landskabet" fra Torvet (folder om turene findes i de gule standere foran Kultur- huset. På Torvet foran Kirken (mod Vestre Landevej), har der tidligere været assyl/fattighus, og i mange år var det blot et lille grønt område. En (område-) fornyelse i 2011, giver nu rum til sammenhæng og - også for dig/jer - en mulighed for stille og roligt at nyde området fra de opstillede borde/bænke. Husk, der er både Brugs og Bager lige ved Torvet. Bageren er skråt til højre på Hovedgaden (Vestre Landevej) og Brugsen ligge få hundrede meter nede af Hovedvejen til venstre (> hvis du står på Torvet med (den smukke) Kirke "i ryggen").

Scroll til toppen