Andelsmejeriet

Andelsmejeriet, Vestre Landevej 291
Mejeriet
Mejeriet · Andelsesmejeriet
Idag : Mejeriet · Byens grønne have
I 1889 oprettedes Stokkemarkes Andelsmejeri. Det var 91 af sognets gårdmænd, husmænd og håndværkere der stod som andelshavere, og var økonomisk garant i et solidarisk fællesskab med hele deres ejendom. Uanset det antal køer den enkelte andelshaver havde, var der ens afregning, og kun en stemme til hver på generalforsamlingen. 1935var der 550 andelshavere med 7.5 kg mælk. Der var ansat 9 personer på mejeriet. Af fløden blev der fremstillet smør af meget høj kvalitet, som opnåede mange ærespræmier. Smørret exporteredes i 50 kg. Dritler til Skotlands brugsforeninger.
I 1951 – 52 blev tilbygget et stort osteri og lager med plads til ca. 12.000 oste på 4300 m Ostehylder. Ostene opnåede også mange ærespræmier. På grund af faldende mælkemængde besluttede bestyrelsen af fusionere med 4 andre mejerier, og sidste udvejning skete 30. september 1962.
Mejeribestyrer:
1921 -1944 N. Petersen
1944 -1961 Knud V. Knudsen Bestyrelsesformand
1927 -1954 Anton Rasmussen
Bygningerne solgt 1964 til UG. Fabrik grønsager
1990 – 2009 flere ejere, Kommunen køber grunden og bygninger nedrives.
Stokkemarke Beboerforening overtager grunden (foreløbig for 10 år). Mejeriudvalget søger fonde og et stort frivilligt arbejde skaber “Mejeriet · Byens have” som stadig er under udvikling.
En række arrangementer afvikles her, bl.a. Sankt Hans aften.
Artikel: Henning Rasmussen,
Arkiv-foto: Arkiv.dk
Foto: Steen Quistgaard
Hver den 10 ´ende i måneden skulle der udbetales mælkepenge til andelshaverne. Formanden cyklede til Nakskov (18 km.) fra morgenstunden, hvor sparekassen havde kontanterne klar. Formanden lagde dem i sin taske som han satte i bagagebæren og cyklede til mejeriet. I de næste timer sad formand, mejeribestyrer og regnskabsfører og fordelte penge i kuverter til hver andelshaverne og sidst på eftermiddagen hentede mange deres mælkepenge. Kuverter som ikke blev hentet blev sendt med mælkekusken, som satte dem i låget til en transportspand. Naturligvis blev de ikke væk!! Denne praksis ophørte 9. April 1940.
Mere Historie: følger senere sammen med billeder: KnudErik Knudsen (søn af Mejeribestyrer Knud V. Knudsen) har leveret en lang række billeder og historier, som senere kommer på siden.
Mejeriet var et stærk nedslidt, og meget synligt industi-sår i byen (vestlige ende). I forbindelse med en områdefornyelse i 2011, der skulle skabe nye rum i byen, og visse den stærke, traditionelle landsby struktur, var der et stærkt ønske om at få omskabt det nedslidte område og drage det ind i den nye by-oplevelse. Det lykkedes ført flere år senere via fonde og aktiv indsats fra brugergrupper i byen.
Byen ....
Historiens enkle vej til byen Mange har levet i byen i en tid hvor byen både var en selvstændig kommune, og samtidig en vigtigt og driftig handelsby. Vores historiker, Henning Rasmussen, fortæller, krydre data og faktiske oplysninger med egne oplevelser og erindringer. Vi håber du/I - som turist på gennemrejse, ny-tilflytter eller beboer med mange år i byen, vil få et historisk perspektiv, der giver flere oplevelser og glæder ved at færdes i by og område. Disse sider er et nyt tiltag, der skal viser steder, huse og sammenhæng i byen. Se den alfabetiske gennemgang, eller se numre på oversigtkort, og find den aktuelle side via denne webside. Velkommen til by og område!
.... og Torvet
Sammenhænget mellem Torvet, Kultur-huset, (Stokkemarke gamle Skole), Kirken og Hallen er tydelig. Det er et stærkt omdrejningspunkt for byen. Derfor udgår "Spor i Landskabet" fra Torvet (folder om turene findes i de gule standere foran Kultur- huset. På Torvet foran Kirken (mod Vestre Landevej), har der tidligere været assyl/fattighus, og i mange år var det blot et lille grønt område. En (område-) fornyelse i 2011, giver nu rum til sammenhæng og - også for dig/jer - en mulighed for stille og roligt at nyde området fra de opstillede borde/bænke. Husk, der er både Brugs og Bager lige ved Torvet. Bageren er skråt til højre på Hovedgaden (Vestre Landevej) og Brugsen ligge få hundrede meter nede af Hovedvejen til venstre (> hvis du står på Torvet med (den smukke) Kirke "i ryggen").