Historien – bygninger og steder

Dagli´Brugsen

Stokkemarke Dagli` Brugs, Vestre Landrevej 239

Dagli´ Brugsen

I 1905 stiftedes Andelsforeningen ”Stokkemarke Brugsforening”.
Brugsforeningen havde butik, lager og bolig for uddeleren og personalet. (Vestre Landevej 257).
I 1937 flyttede man mod øst i byen, og byggede ny forretning, lager, mølleri for korn og foderstoffer, samt bolig for uddeler og personale.
1967 opførtes et nyt butikslokale på nabogrunden og de hidtidige bygninger blev solgt. I 1978 tilbagekøber brugsforeningen de gamle bygninger til nedrivning, og der foretages udvidelser af butikslokalerne i flere omgange.
O.K. benzintanken er også placeret på denne grund.
Lagerbygningen (nu nedrevet) der lå ved parkeringspladsen var delvis resterne af lagerbygningen som oprindeligt lå ved jernbanestationen (Sursvej 19) og senere ved bygningen af 1937. Undervejs har Brugsforeningen skiftet navn til Dagli`Brugsen.
Uddelere, som har haft særlig stor betydning kan nævnes:
J.P. Brandt og Børge Christensen.
Historie: Uddeler J.P. Brandt var født i Sønderjylland. Medens landsdelen var tysk (1864 -1920) var Brandt med i 1. Verdenskrig.
Han havde været krigsfange i Frankrig i mere end 4. År, og var her blevet kæderyger, fortalte han. Det sås også tydeligt på hans fingre.

©

Artikel: Henning Rasmussen,
Akiv-foto: Arkiv.dk
Foto: Steen Quistgaard

Byen ....

Historiens enkle vej til byen Mange har levet i byen i en tid hvor byen både var en selvstændig kommune, og samtidig en vigtigt og driftig handelsby. Vores historiker, Henning Rasmussen, fortæller, krydre data og faktiske oplysninger med egne oplevelser og erindringer. Vi håber du/I - som turist på gennemrejse, ny-tilflytter eller beboer med mange år i byen, vil få et historisk perspektiv, der giver flere oplevelser og glæder ved at færdes i by og område. Disse sider er et nyt tiltag, der skal viser steder, huse og sammenhæng i byen. Se den alfabetiske gennemgang, eller se numre på oversigtkort, og find den aktuelle side via denne webside. Velkommen til by og område!

.... og Torvet

Sammenhænget mellem Torvet, Kultur-huset, (Stokkemarke gamle Skole), Kirken og Hallen er tydelig. Det er et stærkt omdrejningspunkt for byen. Derfor udgår "Spor i Landskabet" fra Torvet (folder om turene findes i de gule standere foran Kultur- huset. På Torvet foran Kirken (mod Vestre Landevej), har der tidligere været assyl/fattighus, og i mange år var det blot et lille grønt område. En (område-) fornyelse i 2011, giver nu rum til sammenhæng og - også for dig/jer - en mulighed for stille og roligt at nyde området fra de opstillede borde/bænke. Husk, der er både Brugs og Bager lige ved Torvet. Bageren er skråt til højre på Hovedgaden (Vestre Landevej) og Brugsen ligge få hundrede meter nede af Hovedvejen til venstre (> hvis du står på Torvet med (den smukke) Kirke "i ryggen").

Scroll til toppen